Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. De ziekte duurt ongeveer zeven dagen en geneest spontaan. Na genezing is een kind levenslang beschermd tegen waterpokken. Het virus blijft echter in het lichaam aanwezig en kan op latere leeftijd wel gordelroos veroorzaken.

Verschijnselen van waterpokken zijn:

• in het begin lichte koorts, hoesten, hoofdpijn
  • na een paar dagen verschijnen kleine rode bultjes, waarop na 6 tot 12 uur blaasjes ontstaan, die erg kunnen jeuken
  • de blaasjes gaan open of drogen in; er ontstaan korstjes, die na enige tijd afvallen
  • waterpokken zie je vooral op de romp, gezicht, tussen de haren en in de mond
  • door het krabben kan er een infectie van de huid optreden

Hoe krijg je het?

Het virus verspreidt zich via kleine, in de lucht zwevende vochtdruppeltjes, afkomstig uit de neus- en keelholte van het zieke kind. Ook het vocht uit de blaasjes bevat virus. Waterpokken is besmettelijk vanaf een dag vóór het ontstaan van de blaasjes tot alle blaasjes zijn ingedroogd. De kans dat er al andere kinderen besmet zijn voordat je ziet dat een kind waterpokken heeft is zeer groot.

Moet ik mijn kind thuis houden?

Het is niet zinvol kinderen te weren van school omdat besmetting al heeft plaatsgevonden voordat de blaasjes ontstaan.

Belangrijk om te weten:

• Waterpokken kan gevaarlijk zijn voor pasgeborenen als hun moeder de ziekte doormaakt in de dagen rond de geboorte. Omdat in Nederland vrijwel iedereen als kind waterpokken doormaakt en daarna levenslang beschermd is, komt dit weinig voor. Een pasgeborene waarvan de moeder waterpokken doormaakt, krijgt uit voorzorg speciale antistoffen tegen de ziekte.
  • Ook kinderen met een verminderde afweer die voor het eerst besmet raken met waterpokken, lopen het risico ernstig ziek te worden. Zij kunnen in aanmerking komen voor een behandeling met antistoffen als zij met een waterpokkenpatiënt in contact zijn geweest.

bron: GGD