Roodvonk
Roodvonk is een besmettelijke vlekjesziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de streptokok. Deze bacterie kan ook andere ziekten veroorzaken, zoals keelontsteking, krentenbaard (impetigo) of wondroos. Deze informatie gaat alleen over roodvonk.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Roodvonk begint met hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn. Na 24 uur ontstaan meestal kleine, felrode vlekjes in de nek, op de borst, onder de oksels, bij de ellebogen, in de liezen en aan de binnenkant van de dijbenen. De huid met de vlekjes ziet eruit als (rood) kippenvel en voelt aan als schuurpapier. De vlekjes verspreiden zich over het hele lichaam, behalve rond de neus en mond. Ook op de tong verschijnen felrode puntjes, ook wel frambozentong. genoemd. Na een paar dagen begint de huid te vervellen, vooral aan de vingers en tenen. De ziekteverschijnselen duren zeven tot tien dagen. Complicaties zoals ontstoken hartkleppen, gewrichten of nieren komen zeer zelden voor.

Hoe kun je het oplopen en hoe kun je anderen besmetten?
Veel mensen dragen de bacterie die roodvonk veroorzaakt bij zich zonder ziek te worden. Bij mensen zit de bacterie in de keel, in de neus of op de huid. Door hoesten, niezen of praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet worden. Mensen die de bacterie bij zich dragen kunnen anderen besmetten vanaf het moment waarop zij zelf besmet zijn. De besmettelijke periode duurt tot drie weken na het begin van de eerste ziekteverschijnselen, als de vervelling voorbij is. Als de patiënt behandeld wordt met antibiotica is hij na twee dagen al niet meer besmettelijk. Als er verschijnselen van roodvonk optreden, gebeurt dat meestal twee tot zeven dagen na de besmetting.

Wie kunnen er ziek worden en wie lopen extra risico?
Iedereen die de ziekte nog niet gehad heeft, kan besmet raken en ziek worden. Roodvonk komt het meest voor bij kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar.

Welke maatregelen kun je nemen om roodvonk te voorkomen?
Inenting tegen roodvonk is niet mogelijk. Omdat veel mensen de bacterie bij zich dragen zonder ziek te worden, is besmetting moeilijk te voorkomen. Goede hoesthygiëne is altijd belangrijk en kan helpen om de ziekte te voorkomen. Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, deze na gebruik weg te gooien en daarna de handen te wassen. Als u geen papieren zakdoekje bij de hand heeft, houd dan uw hand voor de neus en mond en was hierna uw handen of hoest met de elleboog voor uw mond. Leer kinderen dit ook te doen.

Is roodvonk te behandelen?
Roodvonk kan worden behandeld met antibiotica. De meeste mensen genezen volledig. Raadpleeg de huisarts bij verschijnselen die horen bij roodvonk.

Kan mijn kind met roodvonk naar school?
Als een kind met roodvonk zich goed voelt, kan het gewoon naar school. Iemand met roodvonk is al besmettelijk voordat de vlekjes ontstaan. Thuishouden helpt niet om verspreiding van roodvonk te voorkomen. Het heeft ook geen zin om zelf thuis te blijven of uw kind thuis te houden wanneer iemand in de omgeving roodvonk heeft.

Bron: RIVM