Krentenbaard

Krentenbaard (impetigo) is een besmettelijke infectie van de huid. De infectie zit meestal rond de neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen. Krentenbaard komt het meest voor bij kinderen onder de negen jaar.

Wat zijn de verschijnselen?

De infectie begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (schaafplekje, krabplekje, eczeem). Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Deze ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden. Als een blaasje openbarst, droogt het in en ontstaat er een honinggele korst. Als er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, dan kan het er uitzien als een baard van krenten. Daar komt de naam vandaan. Krentenbaard kan jeuken. Bij krentenbaard in het gezicht zijn er soms zwellingen in de hals te voelen. Dit zijn klieren die opzwellen als reactie op de infectie.

Adviezen

De volgende hygiënische maatregelen kunnen helpen verergering en uitbreiding vande krentenbaard tegen te gaan en besmetting van anderen te voorkomen:

• Probeer aanraken of krabben van de wondjes te voorkomen. Als het kind oud genoeg is kunt u ook uitleggen waarom.
  • Zorg dat uw kind regelmatig de handen wast met gewone zeep.
  • Houd de nagels schoon en kort.
  • Was uw kind een keer per dag met zeep.
  • Laat uw kind een eigen handdoek gebruiken en neem elke dag een nieuwe handdoek.
  • Zorg dat mensen in de omgeving van uw kind regelmatig de handen wassen (informeer de klas of het kinderdagverblijf).
  • Eventueel kunt u de dingen die uw kind vaak aanraakt (speelgoed, deuren, trapleuning) een keer per dag schoonmaken.

Moet ik mijn kind thuis houden?

Ondanks deze maatregelen is besmetting onder kinderen bijna niet te voorkomen. Als een kind krentenbaard heeft, dragen meestal meerdere kinderen in de klas de bacterie al bij zich, ook zonder dat u iets aan ze ziet. Het heeft dus weinig zin uw kind thuis te houden om besmetting van anderen te voorkomen. Medisch gezien is er geen reden om uw kind thuis te houden.

(bron: GGD)